Verslag Fartlektraining Lutterzand

Er wordt gezegd dat door variatie in trainingen het trainen leuk blijft en inderdaad de training van dinsdag 28 mei onderstreept deze stelling. Een Fartlektraining, voor mij en velen met mij een nieuwe ervaring, stond op het programma.

Vol verwachting reisden we dan ook met ca. 18 personen af naar het Lutterzand waar de training, onder leiding van Maarten van Manen, werd gegeven. Na de uitleg over het programma werd begonnen met een warming-up. Gestart met ca.10 minuten warmlopen waarna een looptraining volgde. Vervolgens kwam de eerste “vervelende” oefening. Buik en rugspieren werden onderworpen aan een test. De uitkomst was voor mij persoonlijk niet bemoedigend. Toen hierna ook nog de flexibiliteit werd getoetst, door als een limbodanser je hielen proberen aan te tikken zat er al meer moed dan zand in mijn schoenen.

Toen Maarten vervolgens vertelde dat hiermee de warming-up was afgerond en nu het echte werk begon was er geen ontkomen aan, er moest hardgelopen worden. We werden verdeeld in koppeltjes van 2 en moesten in een soort van estafette ieder 3 rondjes afleggen. Vooraf was uitdrukkelijk verteld dat het hier niet om een wedstrijd ging, maar uiteraard was dit tegen dovemansoren gezegd en werden er vele onderlinge duels uitgevochten. Hierna verplaatsten we ons al wandelend naar de Dinkel waar ons de zandheuvels stonden te wachten. En onze “angst” werd bewaarheid, huppelend, hinkelend en springend moest meerdere keren de heuvel bedwongen worden om vervolgens af te sluiten met de zgn. kruiwagen oefening.

Alsof we nog niet moe genoeg waren volgde nog een korte loopronde, inclusief heuvel, die we naar eigen inzicht en kracht moesten ronden waarna we rustig uitlopend richting auto gingen. Uit het enthousiasme tijdens de training en de uitkomst van de korte evaluatie na afloop kan geconcludeerd worden dat het een zeer geslaagde training was die zeker voor herhaling vatbaar is.