Windkracht 6 tijdens de Franse Riviera marathon

Op zondag 10 november heeft Jos Alberink van Loopgroep De Lutte meegedaan aan de Franse Riviera marathon, alweer zijn 27e marathon. Een grote Franse marathon met een deelnemersveld van 7000 lopers. De start van de marathon was in Nice en de finish was in Cannes. Bij de start van de marathon waren de omstandigheden goed. Het was 12 graden. Op dat moment was het moment licht bewolkt en er was nagenoeg geen wind. De route ging langs de kust waarbij de middellandse zee telkens links van de lopers te zien was. Het eerste gedeelte was nagenoeg vlak. Na precies 1 uur en 30 minuten ging Jos over het half marathon punt. Op dat moment begon de marathon echter. De bewolking trok weg en de zon kwam ervoor in de plaats. Op dat moment begon echter de wind aan te trekken. Eerst was het nog een lichte bries, maar gaandeweg de marathon werd het sterker en sterker totdat er hij uiteindelijk op windkracht 6 bleef steken. De marathon lopers hadden de wind schuin tegen. Naast de extra kracht welke dit koste werden de lopers ook gezandstraald doordat het strandzand over de weg waaide. In het parkoers zaten verschillende verraderlijke klimmetjes. Al met al koste dit veel kracht. Toen Jos het 40 kilometerpunt passeerde draaide het parkoers loodrecht tegen de wind in. Hardlopen werd bijna onmogelijk door de geweldige kracht van de wind. De 2 laatste kilometers gingen weer schuin tegen de wind in. Het koste veel marathonlopers de laatste krachten. Menig loper viel dan ook uit. Ondanks alle ongemakken eindigde Jos in een mooie tijd van 3:04:49. Deze tijd was goed voor de 21e plaats in de 50+ klasse.